Hej!

 

Ser på en av bilderna på Krångforssidan att du spekulerar i om det är prins Gustav Adolf som är på besök. Jag har via Norrans bildarkiv(jag letade upp den) av gamla bilder sett ett liknande kort där jag nästan är säker på att det just är prins Gustav Adolf som är på bilden.

 

När jag pratade med min mamma om detta (Eivor Andersson, dotter till Arvid och Alice Andersson som bodde i Salonens stuga) så berättade hon att han hade varit på någon invigning i Krångfors och att hon då bara var ett par dagar alt. veckor gammal. Hon var född 1928. kan det ha varit någon annan invigning?

 

Mvh

Catarina Rådefjäll

 

 

Svar: Det är ju helt klart kronprinsen på bilderna, samme man bredvid också tror jag så de är nog tagna vid samma tillfälle. Om man tittar på bilder från kraftverkets olika utseende genom åren ser man att dammen är så låg som den ursprungligen var, så bilden är nog som Catarina skriver från invigningen 1928, och Gustaf Adolf var alltså bara 22 år (man såg äldre ut på den tiden!). Se även Krångforsbokens kapitel om Kraftstationen:

”25 juli 1928 invigdes Krångfors kraftverk, efter knappt tre års byggtid. Vid 12-tiden startade ett 30-tal bilar från Skellefteå med Krångfors som mål. Som passagerare medföljde prins Gustaf Adolf, landshövding Ringstrand, kraftverkskommittén, stadsfullmäktige och andra speciellt inbjudna gäster.”

Ulf

Tillbaka till gamla bilder från Krångfors-Forsbacka